sedamai hati memuji Ilahi......
Thursday, March 26, 2009

video

tenangnya dgr lagu ni...... :)

minggu ni bz sgt..

penat...

moga Allah mudahkan sume urusan. n moga kesibukan ini tak melalaikan hati dari mengingatiNya...

posted by mar ishak @ 1:34 PM   2 comments
Tuesday, March 17, 2009
adab pergaulan


Matlamat: Kerana Allah



3 kaedah pergaulan



-aman baginya (5s: sapa,senyum,salam,sopan,santun)



-menyenangkannya



-bermanfaat untuknya




*panduan untuk menjadi aman bg orang lain:


! hindari penghinaan



! hindari ikut campur dlm urusan peribadi



! hindari potong percakapannya


! hindari dari membanding2kannya dgn org lain



! hindari dr merosakkan kebahagiaannya



! hindari dr mengambil haknya



! jaga bau badan & mulut






*sifat2 menyenangkan:



! ceria


! senyum



! lembut



! hormat



! maaf







posted by mar ishak @ 9:21 AM   0 comments
Wednesday, March 11, 2009
HE KNOWS...
when you feel all alone in this world
and there's nobody to count your tears
just remember no matter where you are
ALLAH KNOWS......

when you carrying a monster load
and you wonder how far you can go
with every step on that road that you take
ALLAH KNOWS......

no matter what inside or out
there's one thing of which there's no doubt
ALLAH KNOWS......

and whatever lies in the heaven and the earth
every star in this whole universe
ALLAH KNOWS

when you find that special someone
feel your whole world has barely begun
you can walk on the moon shout it to everyone
ALLAH KNOWS

when you gaze with love in your eyes
catch a glimpse of paradise
and you see your child take the first breath of life
ALLAH KNOWS

when you loose someone close to your heart
see your whole world fall apart
and you try to go on but it seems so hard
ALLAH KNOWS

you see we all have a path to choose
through the valleys ang hills we go
with the ups and the down
never fret never frown
ALLAH KNOWS

every grains of sand
in every desert land
HE KNOWS

every shade of palm
every closed hand
HE KNOWS

every sparkling tears
on every eyelash
HE KNOWS

every thought i have
and every word i share
HE KNOWS

video

posted by mar ishak @ 12:17 PM   0 comments
Sunday, August 24, 2008
1 2 3 i love.....
penah dgr lagu ni?
one one one ... I love Allah,
two two two ... I love Rasulullah,
three three three ... I love father mother,
one two three I love altogether....

satu satu .. saya sayang ALlah,
dua dua ... sayang Rasulullah,
tiga tiga .. sayang ibu ayah,
satu dua tiga sayang semuanya...

hm.. dari kecik kita nyanyi lagu ni kan. tak kira la versi melayu @ english. bila di fikir2 balik, betul ke?betul ke kita sayang Allah in d 1st place? pastu Rasul? pastu baru ibu bapa?

huhu... mmg la kita kata kita paling sayang Allah. tapi secara practikalnye, rasanya x zahirkan pn dgn perbuatan.. sebab apa?buktinya..

baru2 ni mak saya masuk hospital. jantung nya ada masalah sket. Only Allah knows betapa takutnya saya masa tu. macam2 ada dlm fikiran.. mcmana kalau lepas ni mak dah xde? Ya Allah....
blh jadi x betul kalau fikir hidup ni tanpa mak & ayah. Alhamdulillah setakat ni Allah belum uji saya dgn kematian org2 terdekat tersayang. tapi kan kematian itu pasti.. jadi, kalau x saya yang mati dulu, mungkin mak & ayah... ~sigh~ mungkin kalau Allah izin berlaku perkara kematian tu, blh jadi x betul agaknya..

al kisahnya saya merajuk ngan kakak coz dia x bgtau mak msk hospital. sbbnya x nak study adik2 t'ganggu. lepas mak hampir nak kuar hspital dah, baru saya dpt tau yg mak sakit.. geram gak sposen kan.. mana la tau kotnye jadi pape kat mak.. saya x smpat balik... waa.... pu yau!!

lepas mak saya keluar dr hospital (alhamdulillah dah sehat skrg :) ) , dia call saya. mak ckp mak dah sehat.. (mak n ayah memang mcm tu.. sebab nak senangkan hati anak2, sakit pn kata sehat)
mak kata, nape mrajuk ngan kakak? sian dia x bersalah. hehe.. dia cuma ikut ckp mak je.
saya pn ckp la, kalau jd pape kat mak.. takut x smpat jmpa cmana?..

mak kata, MATI ITU PASTI. jadi anak2 kena blajar dari sekarang. kena terima kenyataan. bukan semata-mata bersedih. tapi kena bersedia hadapi kematian. bersedia dari segi amalan yg nak dibawa, & dosa-dosa yg belum terhapus dgn taubat nasuha..

here comes the 1 2 3 i love .. song.
sayang kita pada Allah patutnya yg 1st kan? maknanya kena sayang Allah lebih lagi dari sayang kita ps mak ayah.. but do we bother of losing Allah mcmana kte terkesan bila kita kehilangan @ hampir kehilangan mak ayah kita???

patutnya kita kena takut kehilangan rahamt, kasih sayang & redha Allah dari kita.. sbb hanya tu je yg menjamin bahagia hidup kita di dunia & akhirat.. kalau kita dpt radha Allah, insyaAllah, dapat jumpa lagi mak ayah kat syurga kan.. tapi kalau amalan pn x betul & Allah murka, bukan setakat x dpt jumpa mak ayah di dunia kekal abadi sana, tapi dengan Allah Cinta Pertama kita pun x dapat.. nauzubillah...

sama2 kita cuba perbaiki diri setiap hari.. kerana kita x tau bila masa malaikat maut akan datang menjemput..

renung2 kan...... & selamat beramal.. hehe..
wallahua'lam.


posted by mar ishak @ 7:08 AM   0 comments
Tuesday, July 29, 2008
salam 'alayk!!
salam to all!!

"katakanlah mahukah aku beritahu kepada kamu tentang orang yang paling rugi perbuatan-perbuatan mereka, orang-orang yang sia-sia sahaja amal perbuatan mereka di dalam hidup dunia ini sedangkan mereka itu menyangka bahawa mereka sebenarnya berbuat baik? mereka itu ialah orang-orang yang kufur dan tidak bersyukur dan tidak percayakan perintah Tuhan mereka, dan tidak percaya bahawa mereka akan menghadap Tuhan mereka itu lalu pekerjaan mereka pun menjadi hampa dan Kami tidak berikan sebarang pertimbangan dan penilaian kepada mereka di hari kiamat. balasan mereka ialah neraka Jahannam kerana kekufuran mereka dan kerana mereka mempersendakan perintah-perintahKu dan juga rasul-rasul utusanKu"

(Al Kahfi : 103-106)
posted by mar ishak @ 1:48 PM   0 comments
About Me

Name: mar ishak
Home:
About Me:
See my complete profile
Previous Post
Archives
Shoutbox

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.

Links
Powered by

BLOGGER